9 kooktips om tijd te besparen tijdens het koken

Van Tante Fanny

1. Maak een maaltijdplan
Thuiskomen van het werk en eerst de koelkast en opbergkast op zoek naar voedsel. Tijd en zenuwen. Als u aan het begin van de week een maaltijdplan maakt, heeft u een duidelijk voordeel. U hoeft alleen wat meer tijd te besteden aan het plannen van de planning en een grote winkelcampagne te starten in plaats van elke dag zaken te doen op de terugweg naar huis.

2. Doe Mise en Place aan
De ui zilt al in de pan, helaas moet je snel terug naar de voorraadkast om de tomatenpuree te krijgen. Een goede mise en place is de moeren en bouten om tijd te besparen in de keuken. Voordat je gaat koken, moet je alle keukenbenodigdheden, alle potten en pannen en je ingrediënten klaar hebben staan. De ui moet worden gesneden, de wortels worden geknipt en de bouillon wordt geroerd om te doven. Anders zweet je snel!

3. Gebruik de vriezer
Heeft de basilicumplant de geest van de ene dag op de andere gegeven? Gelukkig is er nog steeds de vriezer. Het plaatsen van ingevroren kruiden is logisch en het is een van de belangrijkste keukentips voor ons. Op twee manieren. Ten eerste verdwijnt het tijdrovende plukken en snijden van bladeren en ten tweede blijven deze kruiden vers!

4. Snijd kleine stukjes
Hoe kleiner de stukken, hoe sneller de kooktijd. Dit geldt zowel voor vlees als groenten of fruit. Vooral met harde groenten zoals aardappelen of wortels kun je goede tijd verdienen met fijne blokjes of plakjes.

5. Pas multitasking toe
Zodra alle ingrediënten en keukengerei bij de hand zijn, bent u klaar om te gaan – met multitasking in de keuken. Verschillende bereidingsstappen tegelijk uitvoeren in plaats van één na één, bespaart veel tijd. Terwijl de olie in de pan heet wordt, kun je de uien hakken. Of snij de groenten terwijl het water begint te koken. En, en, en.

6. Gebruik kleine helpers
Het is echt snel met behulpzame keukenapparatuur die je helpt om te koken. Ware schatten gaan over blikseminslagen. Ui en knoflook worden fijngehakt, zelfs groenten of sauzen kunnen zo gemakkelijk en snel worden bereid.

9 tips op een rijtje

  1. Maak een maaltijdplan
  2. Bereid alles voor
  3. Gebruik de vriezer
  4. Snijd kleine stukjes
  5. Pas multitasking toe
  6. Gebruik kleine hulpjes
  7. Kook met deksel
  8. Maak het werk eenvoudiger
  9. Ruim op tijdens het koken

7. Kook met deksel
Heel eenvoudig, maar echt effectief. Zet gewoon een deksel op een pan of pan en je eten zal veel sneller klaar zijn. Dit bespaart niet alleen tijd maar ook energie op hetzelfde moment.

8. Maak het werk eenvoudiger
Aan de andere kant is er niets dat u ervan weerhoudt gedroogde pasta te gebruiken op voorgekookte noedels – ze hebben slechts zes minuten nodig in plaats van tien. Hetzelfde geldt voor deeg van de gekoelde plank of kant-en-klare salades.

9. Ruim op tijdens het koken
In het beste geval is de keuken schoon voordat u met de maaltijd begint. Daartussen, altijd opbergen, afspoelen of in de vaatwasser opstapelen. Bijvoorbeeld, terwijl de groenten koken, de spaghettisaus nog steeds doordringt of de pizza in de oven zit (lees ook: hoelang moet een pizza in de oven?). Zulke pauzes zijn een gelegenheid om orde te scheppen. Dus je steelt de vuile vaat niet in de gootsteentijd als je de zeef eigenlijk moet laten gieten. Nog een voordeel: na het eten wacht een sprankelende keuken op u, geen slagveld. Maaltijd!