
Recept: Aardbeienschelp

Een frisse, zoete aardbeienschelp is altijd een goed idee. En al helemaal als je er een bijzondere twist aan geeft met romige mascarpone en een laagje gesmolten chocolade. Deze bladerdeeg aardbeienschelp is niet alleen leuk om te zien, maar ook om te maken – zeker met kinderen aan je zijde. Dankzij het verse bladerdeeg van Tante Fanny tover je zonder stress een luxe gerecht op tafel, gewoon in je eigen keuken.
Of je nu een aardbeienschelp maakt voor Moederdag, een brunch met vrienden of een zondags toetje: dit recept lukt altijd. Vers, vrolijk en met liefde gemaakt. Zo wordt samen bakken écht quality time.
- ca. 30 min.
- 200° C
- 190° C
- ca. 25 min.
Ingrediënten Gemaakt voor Tante Fanny door Rutger Bakt
Voor de bodem:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
- 2-3 el suiker
- 1 ei losgeklopt
- boter, om in te vetten
- 50 g witte chocolade, gesmolten
Voor de vulling:
- 125 ml . slagroom
- 125 g mascarpone
- 100 g aardbeienjam
- 30 g kristalsuiker
- 500 g verse aardbeien, kroontje verwijderd
- Poedersuiker, om te bestuiven

Bereidingswijze
-
Stap 1
Oven op 200° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast halen.
-
Stap 2
Een bakplaat met bakpapier bekleden en de taartvorm aan de buitenkant met boter invetten. De bakvorm onderste boven op de bakplaat plaatsen. Uit het bladerdeeg een zo groot mogelijke cirkel snijden door een bord of deksel te gebruiken.
-
Stap 3
De cirkel met ei bestrijken en met suiker bestrooien. De cirkel een aantal keer met een vork prikken zodat de schelp niet bol wordt. Het deeg over de omgekeerde bakvorm leggen, zonder aanduwen of gladstrijken.
-
Stap 4
Uit het overgebleven deeg hartjes snijden, met ei bestrijken en met suiker bestrooien. De hartjes op de bakplaat leggen. In het midden van de oven in 15 - 20 min. goudbruin bakken.
-
Stap 5
De hartjes op een rooster leggen om af te koelen en de schelp met de suikerlaag naar beneden op de bakplaat leggen. De oventemperatuur naar 150° C verlagen en in 10 - 15 min. droog bakken.
-
Stap 6
De afgekoelde bladerdeegschelp met gesmolten chocolade bestrijken. De slagroom met suiker kloppen tot stijve pieken. De mascarpone en jam toevoegen en kloppen tot een luchtig geheel. Het mengsel in de schelp scheppen en de aardbeien daar overheen verdelen.
-
Stap 7
Voor het serveren met poedersuiker bestrooien en decoreren met de bladerdeeghartjes.
Bron: Rutger Bakt voor Tante Fanny
Bakken met kids? Jazeker!
Kleine bakkers vinden het geweldig om de aardbeien te wassen, het deeg in schelpvorm te vouwen en de mascarponecrème erin te lepelen. En dat hoeft allemaal niet perfect: juist het samen bezig zijn maakt dit zo bijzonder. Laat de kinderen hun eigen schelp versieren met aardbeien, pure chocoladestukjes of misschien wel een snufje poedersuiker – het mag allemaal. Je maakt niet alleen een heerlijke aardbeienschelp, maar ook herinneringen die blijven plakken.
Tip voor variatie
Deze bladerdeeg aardbeienschelp is heerlijk zoals ‘ie is, maar variëren kan natuurlijk ook. Voeg een paar blaadjes verse munt toe voor een extra frisse touch, of vervang de mascarpone eens door opgeklopte slagroom of vanillekwark. Een lepeltje lemon curd onder de aardbeien geeft een verrassend zuurtje – perfect in balans met de zoete chocolade. Zo geef je je eigen draai aan dit eenvoudige, feestelijke recept.