Plaattaart gekarameliseerde uien en tomaat

Recept: Plaattaart gekarameliseerde uien en tomaat

5 / 5
(1 Beoordeling)
logo vega
  • ca. 30 min.
  • 220° C
  • 200° C
  • ca. 30 min.

Ingrediënten Gemaakt voor Tante Fanny door Keukenatelier

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg 270 g
  • 200 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 100 g zachte geitenkaas, in stukjes
  • 2 el Olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 550 g uien (geschild gewogen), in dunne halve ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout en peper
  • 1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 el honing
  • 2 el balsamicoazijn
  • Een handje rucola om te garneren

Bereidingswijze

  1. Stap 1

    Fruit de uien op halfhoog vuur in de olie en boter met 1/4 tl zout aan. Laat langzaam karameliseren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Leg tijdens de eerste 10 minuten het deksel op de pan. Roer in die tijd de uien 2-3 keer om. Laat de uien daarna zonder deksel op halfhoog vuur verder garen. Roer de uien nu wat regelmatiger om, zodat ze niet aanbakken. Als de uien zacht en lichtbruin zijn, voeg je de Provençaalse kruiden en knoflook toe en bakt dit 1 minuutje mee. Voeg als laatste de honing, azijn, 1/4 tl zout (of naar smaak) en flink wat zwarte peper toe. Roer het nog even om, zet het vuur uit en bewaar de uien tot later (stap 4).

  2. Stap 2

    De oven op 220⁰ C. boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg 10 min. voor gebruik uit de koelkast halen.

  3. Stap 3

    Verdeel het deeg in tweeën en maak een opstaande rand rondom de taart. Maak de deegrand nat met een beetje water, zodat het goed vastplakt. Druk de randen met een vork in.

  4. Stap 4

    Prik het bladerdeeg in met een vork (behalve de randen) en bak het in de oven gedurende 10 minuten op 220°C. Haal het er dan uit en verlaag de oventemperatuur naar 200°C. Druk het bladerdeeg voorzichtig plat binnen de randen, indien het in de oven enigszins opgeblazen is. Verdeel de gekarameliseerde ui over de bodem(s) en ook de gehalveerde tomaatjes. Bak de plaattaarten nu verder in de oven gedurende 15-20 minuten tot ze goudbruin gekleurd zijn.

  5. Stap 5

    Maak de rucola eventueel aan met een dressing van balsamico-azijn, peper, zout en olijfolie. Verdeel daarna de stukjes geitenkaas en de rucola over de plaattaart.

Meer passende recepten

Uw beoordeling:

Eerste beoordeling:

Om uw rating in te voeren wordt een cookie opgeslagen en het IP-adres als pseudoniem opgeslagen.
Lees en bevestig ons privacybeleid.

Beoordelen

Psst….ontvang onze maandelijkse thema nieuwsbrief met favoriete recepten direct in je mailbox.

Psst….ontvang onze maandelijkse thema nieuwsbrief met favoriete recepten direct in je mailbox.