3 heerlijke quiches

tijdens de koude dagen

Van Tante Fanny

Quiches en hartige taarten zijn ideaal voor tijdens de koude winterdagen. Een quiche is bovendien ook heel goed voor te bereiden als je bezoek krijgt. Lekker een puntje tijdens de borrel, bij de lunch of als volwaardige maaltijd met een frisse groene salade erbij. Je kunt natuurlijk een traditionele quiche Lorraine maken met spekblokjes en ui, maar tijdens de koude dagen is het juist heerlijk om te variëren met diverse lekkere wintergroenten en kruidige smaken. Zoals mijn 3 favoriete recepten in dit artikel.

 

1. Rode bieten quiche

De rode biet, wie kent ‘m niet? Deze winterse groente is familie van de suikerbiet en snijbiet. Met zijn aardse en lichtzoete smaak is de rode biet heerlijk in een stamppot of salade, maar ook in een quiche komt deze roodpaarse groente uitstekend tot z’n recht. Zeker als je hem combineert met blauwschimmelkaas en walnoten. Houd je niet zo van blauwschimmelkaas? Gebruik dan geitenkaas. Voor dit recept heb je naast vers quichedeeg, 3 eieren, 300 ml zure room, 200 gram rode bieten, 150 gram kaas en 50 gram walnoten nodig. Verwarm de oven op 200° C. De eieren meng je met de zure room en breng je op smaak met peper en zout. Het deeg kan zo met het meegerolde bakpapier in de quichevorm gelegd worden. Het zure roommengsel verdeel je vervolgens over het deeg en hier overheen de rode bieten. Tot slot bestrooien met de kaas en de walnoten en onderin de oven in 35 tot 40 minuten afbakken.

 

2. Zoete aardappelquiche

Net als de gewone aardappel, is de zoete aardappel ongelooflijk veelzijdig. Toch is het geen familie van elkaar. De zoete aardappel is namelijk, in tegenstelling tot zijn naamgenoot, een groente. Dankzij zijn zoete en kruidige smaak past de zoete aardappel heel goed in een hartige taart. Bijvoorbeeld in combinatie met pittige Frankfurter worstjes. Haal Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast en plaats in een quichevorm. Meng vervolgens 250 ml slagroom met 4 eieren. Verder heb je 350 gram geschilde en geraspte zoete aardappel, 2 Frankfurter worsten in stukken, 80 gram kaas en een half bosje peterselie nodig. Dit roer je door de slagroom en eieren. Breng goed op smaak met peper en zout en verdeel het mengsel over de deegbodem. In ongeveer 40 minuten bak je de quiche goudbruin op 210° C.

 

3. Knolgroenten quiche

Knolgroenten zijn er in verschillende soorten en maten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze groeien allemaal onder de grond. Onze verre voorouders waren al fan van deze voedzame knolletjes. Toch zijn veel knolgroenten zoals pastinaak en aardpeer in de loop der jaren in de vergetelheid geraakt. Zonde, want ze smaken uitstekend in tal van gerechten. Waaronder in een heerlijke quiche!

Kies voor dit pittige winterse quiche recept 500 gram knolgroenten die jij lekker vindt: knolselderij, pastinaak, wortelen, koolrabi, schorseneren et cetera. Voor de basis heb je weer het ronde Tante Fanny Verse Quiche- en Taartdeeg nodig. Meng 250 gram crème fraîche, 2 eetlepels geraspte mierikswortel, 4 eieren en 80 gram geraspte oude kaas. Vergeet niet om op smaak te brengen met peper en zout voordat je knolgroenten toevoegt. Dit mengsel verdeel je over het deeg en daaroverheen leg je rode uienringen. Bak de quiche in 35 à 40 minuten op 210° C gaar.

Laat je inspireren door mijn favoriete winterse quiches of bedenk je eigen quiche met ingrediënten die jij lekker vindt. Succes gegarandeerd met het verse deeg van Tante Fanny! Op zoek naar meer tips, tricks of heerlijke recepten? Kijk gerust rond op de website of neem contact met ons op!