Zelf een gezonde pizza maken

Zelf een gezonde pizza maken;

3 tips!

Van Tante Fanny

Hoera, tijd voor pizza! Voor de meeste mensen een feestje waar ze de hele dag al naar uitkijken. Een heerlijk krokante bodem met een dikke laag tomatensaus. Belegd met de lekkerste ingrediënten. Vlees, een beetje groente en een flinke berg kaas. Superlekker natuurlijk, maar misschien niet altijd de gezondste keuze. Want hoe gezond is pizza? Of eigenlijk, hoe gezond kan pizza zijn?

 

Hoe gezond is pizza eigenlijk?

Met pizza kun je eindeloos variëren, je kunt het zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.  Pizza kan bijvoorbeeld super gezond zijn wanneer je gebruikt maakt van een groente pizza bodem, denk aan een spinazie bodem. Groentebodems voor een pizza maakt de pizza niet alleen gezond, maar ook nog eens heel lekker. Met deze drie tips zorg je dat zelf pizza maken niet alleen dat welbekende feestje is, maar ook een gezonde keus waar je schaamteloos van kunt genieten.

 

1. Gezonde pizzabodem: de groentebodem voor je pizza!

Wist je dat je van bloemkool ook een heerlijke en gezonde pizzabodem kunt maken? Het deeg van een pizzabodem is vaak gemaakt van wit deeg en dat is niet altijd een heel gezonde keus. Het vult enorm, dat wel, maar je lijf krijgt er een behoorlijke suikerdip van. Nooit gemerkt dat je na een pizza-avondje alleen nog maar uitgeblust op de bank wilt hangen? Door een bloemkool te raspen of te vermalen in de keukenmachine, kun je er heel makkelijk een pizzabodem van maken. Lekker én een gezonde pizza. Overigens lenen broccoli, zoete aardappel en talloze andere groenten zich ook prima voor gebruik als pizzabodem, bijvoorbeeld de pizza spinazie bodem.

3 tips voor een ''gezondere'' pizza

  1. Maak een bodem van groenten
  2. Gebruik veel groente als vervanging van vlees
  3. Laat de kaas weg

2. Gezonde pizza maken: gebruik meer groente als beleg

Het klinkt misschien een beetje als een open deur, maar hoe meer je je pizza met groenten belegd hoe gezonder hij wordt. Een gezonde pizza, dat hoor je toch niet vaak?  En misschien denk je nu niet gelijk ‘he lekker’, toch is het dat wel degelijk. Ook voor kinderen. Je kunt heel leuke ‘tekeningetjes’ op je pizza maken met verschillende groenten. Een mondje van tomaat, ogen van schijfjes champignon en sprietjes haar van repen paprika. Maar ook voor jezelf kun je er een feestje van maken. Want wanneer gebruik je nou artisjokken in de keuken? En olijven zouden ook best wat vaker voorbij mogen komen toch? Op een pizza kan het allemaal en zo maak jij je eigen pizza lekker én gezond, dus ga los en haal alle groenten uit de kast voor een gezonde pizza!

3. Gezonde pizza: laat de kaas weg

Oké, dit is misschien even uitdagend. Een pizza zonder kaas. Je kunt er ook voor kiezen om minder kaas te gebruiken, dat is ook al een stuk gezonder. Maar helemaal weglaten is ook prima te doen. Tover je kruidenrek uit de kast en kijk eens wat er allemaal in zit. Maak een lekkere, Italiaanse, mix van kruiden die je rijkelijk over de pizza strooit. Je zult zien dat je de kaas helemaal niet mist, omdat je voor een smaakexplosie zorgt die je niet had willen missen.
Wil je meer weten over een gezonde pizza maken? Of ben je enthousiast geworden van de groentebodems voor je pizza?  Neem eens contact met ons op, we vertellen je graag meer!