
Recept: Bladerdeeg kerstboom met tapenade

- ca. 30 min.
- 200° C
- 180° C
- ca. 10 min.
Ingrediënten Bron: Rutger Bakt voor Tante Fanny
- 2 rollen Tante Fanny bladerdeeg 270 g
- 60 g zongedroogde tomaat (in olie), uitgelekt
- 45 g zwarte olijven, ontpit en uitgelekt
- 40 g geraspte oude kaas
- 75 g geraspte kaas
- 1 ei losgeklopt
- 1 klein teentje knoflook
- 1 el Olijfolie
- 1 tl goede balsamicoazijn
- peper en zout

Bereidingswijze
-
Stap 1
Oven op 200° C boven-/onderwarmte voorverwarmen en het deeg volgens de verpakking voorbereiden.
-
Stap 2
Hak alle ingrediënten voor de tapenade in een keukenmachine of hakmolentje tot een smeuïge tapenade.
-
Stap 3
Rol het bladerdeeg uit op het bakpapier en smeer het in met het de tapenade.
-
Stap 4
Rol de tweede rol bladerdeeg uit en leg deze, met het bakpapier naar boven, op het met tapenade ingesmeerde bladerdeeg.
-
Stap 5
Gebruik een scherp mes vanaf het midden bovenaan het deeg, snij het deeg rechts en links af zodat de vorm van een kerstboom ontstaat.
-
Stap 6
Snij het deeg elke 2 cm zijwaarts net zo diep dat de stam in het midden onaangeroerd blijft. Twist de afzonderlijke deegstroken. Bestrijk de boom met ei en strooi hierover de kaas.
-
Stap 7
Snij het overgebleven deeg in stroken van 1 cm breed, twist ze of maak er kerstvormpjes van en bestrijk ze met ei. Plaats ze naast de dennenboom op de bakplaat.
-
Stap 8
Bak de kerstboom in 20 tot 30 min. goudbruin en laat hem daarna afkoelen op een rooster.