Recept: Beef Wellington
Beef wellington: een echte klassieker!
Beef Wellington is een gerecht van runderbiefstuk (ossenhaas) en kenmerkt zich door het pakketje van bladerdeeg waarin de Beef Wellington in de oven wordt gegaard. Dit pakketje van bladerdeeg is niet alleen lekker maar zorgt er ook voor dat het vocht niet uit de runderbiefstuk kan lopen, wat deze Beef Wellington zo lekker maakt! Dit Beef Wellington recept is een echte klassieker, ben je nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder voor het hele recept.
Beef wellington maken: voor welke gelegenheden?
Het onderstaande Beef Wellington recept is ideaal voor verschillende gelegenheden en perfect om een speciaal moment te delen. Denk bijvoorbeeld aan het kerstdiner met familie. Een Beef Wellington is een lekker vleesgerecht voor kerstmis en kan gecombineerd worden met verschillende groenten. Niet alleen is dit recept perfect voor tijdens het kerstdiner, het past namelijk bij elke feestelijke gelegenheid! Dit vlees in bladerdeeg kan ook klaargemaakt worden voor een gezellig avondje met familie en/of vrienden. Kortom, een Beef Wellington recept maken is altijd een goed idee, ongeacht de gelegenheid. Je kunt ook voor variatie gaan, kies bijvoorbeeld voor varkenshaas in bladerdeeg of varkensrollade met salie in bladerdeeg. Wanneer ga jij dit recept maken?
- ca. 10 min.
- 210° C
- 200° C
- ca. 35 min.
Ingrediënten:
voor 4 porties:
- 1 rol Tante Fanny vers bladerdeeg 270 g
- 500 g ossehaas (runder biefstuk)
- 2 eetlepels olie
- 250 g champignons, fijn gehakt
- 3 sjalotjes, gesneden
- 3 groene koolbladeren, geblancheerd
- 2 eetlepels peterselie, gehakt
- Zout, witte peper
- 1 ei om het gerecht te bestrijken
Voor de saus: - ¼ l rundvleesbouillon
- 1 sjalotje, fijn gehakt
- Koude roomboter
- 2 cl Madeira
Bereidingswijze
-
Stap 1
De voorbereiding: Verwarm de oven voor op 210° C. Een warme oven is essentieel voor de perfecte garing van de Beef Wellington.
-
Stap 2
Het bladerdeeg: Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Geef het wat tijd (10 minuten) om op kamertemperatuur te komen. Dit helpt bij het uitrollen en vormen. Te koud bladerdeeg zal scheuren.
-
Stap 3
Sjalotten sauteren: Verhit een scheutje olie in een pan. Voeg de sjalotjes toe en laat ze zachtjes fruiten tot ze glazig en geurig zijn.
-
Stap 4
Champignons: Voeg de champignons toe aan de sjalotten. Bak ze op hoog vuur tot al het vocht is verdampt en de champignons hun rijke smaak volledig vrijgeven.
-
Stap 5
Smaak geven: Meng de peterselie, zout en peper door de champignons. Dit zorgt voor een mooie balans en verrijkt de smaken.
-
Stap 6
Ossenhaas voorbereiden: Dep de ossenhaas goed droog met keukenpapier en bestrooi rondom rijkelijk met zout en peper. Dit is een eenvoudige maar cruciale stap voor een smaakvolle basis.
-
Stap 7
Het vlees aanbakken: Verhit olie in een andere pan en bak de ossehaas rondom aan. Zo krijgt het vlees een mooie kleur en extra smaak.
-
Stap 8
Afkoelen: Haal het vlees uit de pan en laat het rusten. Dit is belangrijk zodat het vlees sappig blijft.
-
Stap 9
Bladerdeeg uitrollen: Rol het bladerdeeg uit op een schoon werkvlak. Rol het deeg eventueel met een deegroller uit tot de juiste grootte dat deze groot genoeg is om de ossenhaas volledig te bedekken.
-
Stap 10
Koolbladeren leggen: Plaats de geblancheerde koolbladeren op het deeg. Ze helpen om de sappen van het vlees te absorberen en voorkomen een zompige bodem.
-
Stap 11
Verdeel het champignonmengsel: Spreid het champignonmengsel gelijkmatig uit over het bladerdeeg.
-
Stap 12
Rollen maar: Plaats de afgekoelde ossehaas in het midden van het deeg. Rol het geheel voorzichtig op, zodat de vulling volledig omsloten is.
-
Stap 13
Afwerking: Sluit de uiteinden van het deeg goed af. Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei voor een mooie gouden glans tijdens het bakken.
-
Stap 14
Bakken: Plaats de Beef Wellington in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur naar 170° C voor een gelijkmatige garing.
-
Stap 15
Rusttijd: Bedek de Beef Wellington na het bakken met aluminiumfolie en laat het rusten. Dit helpt bij het verdelen van de sappen en maakt het vlees malser.
-
Stap 16
Voor de saus: sjalotjes fruiten in de jus van de ossehaas. Met de Madeira afblussen, de rundvleesboullion toevoegen en laten inkoken. Tot slot ijskoude boter er door roeren en niet meer laten koken!
-
Stap 17
De saus: Gebruik de resterende jus uit de pan voor de saus. Fruit hierin het extra sjalotje, blus af met de Madeira saus, voeg de bouillon toe en laat het geheel tot de helft inkoken. Roer als laatste de koude boter erdoor voor een fluweelzachte textuur.
Voedingswaarden (per portie)
-
calorieën
195 kcal
-
koolhydraten
10.3 g
-
vetten
7.75 g
-
eiwitten
8 g