Recept - pizza Tex Mex - vers pizzadeeg -Tante Fanny

Italian of American pizza: wat is het verschil?

Van Tante Fanny

Pizza’s komen oorspronkelijk natuurlijk uit Italië, maar tegenwoordig vind je verschillende soorten pizza’s in de supermarkt en in restaurants. De twee bekendste soorten pizza’s zijn de Italian en de American pizza. Tussen de Italiaanse en de Amerikaanse pizza zitten een paar belangrijke verschillen. Wil jij weten wat nu écht het verschil is tussen de twee soorten? Het geheim zit ‘m in de bodem. Tante Fanny legt uit!

Italian vs American pizza: het grootste verschil zit in de bodem

Misschien denk je ‘pizza is pizza’, maar niets is minder waar. Tussen verschillende soorten pizza zitten grote verschillen, waardoor de pizza anders smaakt. Het grootste en belangrijkste verschil zit in de bodem. Een Italiaanse pizza heeft een dunne, knapperige bodem. Deze wordt traditioneel gebakken in een houtoven. Een Amerikaanse pizzabodem is daarentegen een heel stuk dikker, steviger en aan de binnenkant zachter, wat het het ultieme comfort food maakt. Ook vult de Amerikaanse pizza hierdoor beter dan de Italiaanse. De rand van de Amerikaanse pizza wordt soms zelfs gevuld met bijvoorbeeld hotdog of kaas.

Andere verschillen tussen Amerikaanse en Italiaanse pizza

De bodem is het allerbelangrijkste verschil tussen een Amerikaans en een Italiaanse pizza, maar het is niet het enige verschil. Zo is een American pizza ook vaak groter dan een Italian pizza. Ook qua toppings kunnen de pizza’s van elkaar verschillen. De meeste Amerikaanse pizza’s zijn rijkelijk belegd met vooral veel vlees en kaas. Op Italiaanse pizza’s worden vaker verse groenten gebruikt. Ook mozzarella en parmaham zijn typische ingrediënten op een Italiaanse pizza. Door de dikkere bodem kun je een American pizza vaak extra rijkelijk beleggen.

Het serveren van Italiaanse en Amerikaanse pizza

Niet alleen de pizza zelf is anders bij een Italian pizza en een New York style pizza (de bekendste versie van de American pizza), maar ook de wijze waarop deze geserveerd wordt verschilt. Bij een authentiek Italiaanse pizza is het traditie om de pizza in z’n geheel te serveren. Snijden gebeurt pas aan tafel. Een Amerikaanse pizza wordt daarentegen al direct in punten gesneden, zodat het direct in de typische Amerikaanse slices gegeten kan worden.

Italian vs NY style pizza, kies je eigen favoriet

Houd je van de dunne en knapperige bodem van een Italiaanse pizza of wil je juist die specifieke  bite van een Amerikaanse pizza met een dikke bodem? Het is jouw keuze! Door je eigen favoriete pizzabodem te kiezen en deze te beleggen met jouw favoriete toppings, maak je jouw eigen perfecte pizza. Misschien houd je wel van een Italiaanse bodem, maar met een Amerikaanse topping. Alles kan als je je eigen pizza maakt. Bij Tante Fanny zijn we fan van allebei! Daarom helpen wij je graag op weg bij het maken van je eigen pizza, en bieden we kant-en-klaar pizzadeeg in de Amerikaanse én de Italiaanse stijl. Benieuwd waar je onze degen kunt kopen? Bekijk deze pagina!