Recept - stappenplan - gevulde vruchten krans - vers gistdeeg - Tante Fanny

Alles over gistdeeg: tips voor bewaren, bakken en meer!

Van Tante Fanny

Als jij net zo gek bent op deegrecepten als Tante Fanny, ben je waarschijnlijk bekend met gistdeeg. Zegt deze naam je niets? Dan wordt het hoog tijd kennis te maken! Dit veelzijdige deeg wordt in zoveel lekkere recepten gebruikt, en daarom vertellen we je er graag alles over. In dit artikel delen we al Tante Fanny’s tips & tricks rondom gistdeeg!

Wat is gistdeeg?

Gistdeeg is een luchtig deeg met een typische, beetje zurige smaak. De basis bestaat uit bloem, gist en water, melk of bier. Afhankelijk van het recept kunnen ook zout, suiker, eieren of olie worden toegevoegd. Zoals de naam al doet vermoeden, is de gist in het deeg onmisbaar. Dit zorgt, samen met het lange kneden, voor de herkenbare luchtigheid. Gistdeeg kan in allerlei heerlijke recepten worden gebruikt: van brood en gebak tot pizzadeeg en een Oostenrijkse knödel. Ben je benieuwd naar Tante Fanny’s recepten met gistdeeg? Lees dan snel verder!

Wat kun je bakken met gistdeeg?

Gistdeeg is zó veelzijdig; je kunt er van alles mee maken. Gelukkig heeft Tante Fanny een aantal favoriete recepten. Ben je gek op gistdeeg gebak? Dan mag je haar beroemde Strudel echt niet missen. Of wat dacht je van een cake met gistdeeg? Zoals deze tulband met rum, rozijnen en noten. Gistdeeg werkt ook super voor vlaai en je kunt heel goed wafels met gistdeeg maken! Maar ook in hartige recepten komt gistdeeg goed tot zijn recht. Ben je op zoek naar een recept voor een gistdeeg broodje? Maak dan eens Tante Fanny’s vlechtbrood, broodkrans of reuzen kaneelbrood. Om je vingers bij af te likken!

Hoe kun je gistdeeg bewaren?

Vers gistdeeg moet ongeveer 30 minuten rijzen in de koelkast. Als het deeg te lang rijst, zal het bij bakken plat worden. Het is dus gevaarlijk om gistdeeg in de koelkast te bewaren. Maar hoe kun je het gistdeeg dat je niet direct gebruikt, dan het beste bewaren? Dit kun je doen door het invriezen van gistdeeg. Gistdeeg invriezen doe je door het in te pakken in een diepvrieszak. In de vriezer kun je het een aantal maanden bewaren. Als je het deeg weer wilt gebruiken ontdooi je het en laat je het opnieuw rijzen, ditmaal op een warme plek. Als je gistdeeg wilt bewaren in de koelkast, houd er dan rekening mee dat het door zal rijzen en je het binnen 24 uur zal moet afbakken.

Waar kun je gistdeeg kopen?

Als je geen tijd hebt om zelf vers gistdeeg te maken of dit moeilijk vindt, kun je tante Fanny’s vers gistdeeg kopen bij de Jumbo! Dit kant-en-klare gistdeeg is gemaakt volgens Tante Fanny’s recept en smaakt als vers gistdeeg. Daarnaast is het deeg vrij van palmolie, conserveringsmiddelen en smaakversterkers én geschikt voor vegetariërs.

We wensen je veel plezier met het bakken van Tante Fanny’s lekkere recepten of met je eigen recept! Kijk op deze pagina voor een Jumbo bij jou in de buurt, om jouw gistdeeg te scoren!