flammkuchen deeg bewaren of opwarmen

Flammkuchen op de BBQ: proef Tante Fanny's Flammkuchendeeg op de Grill!

Van Tante Fanny

Als je op zoek bent naar een onweerstaanbaar alternatief voor pizza’s van de BBQ, dan is flammkuchen de perfecte oplossing! Oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland, is flammkuchen een knapperig deeg dat dunner en lichter is dan traditioneel pizzadeeg. Met een overvloed aan belegopties is flammkuchen het ideale bijgerecht om te serveren bij de BBQ. Zo wordt iedere buurtbarbecue een feest voor iedereen!

  1. Flammkuchen op de BBQ met Tante Fanny flammkuchendeeg
  2. Flammkuchen BBQ tips
  3. De perfecte temperatuur om flammkuchen op de BBQ te bakken
  4. Flammkuchen BBQ recepten
  5. Zelf flammkuchen bakken op de BBQ

Flammkuchen met tofu en dadels - Tante Fanny flammkuchen

Flammkuchen op de BBQ met Tante Fanny flammkuchendeeg

Tante Fanny’s verse flammkuchendeeg is ideaal om te gebruiken voor op de barbecue. Doordat het verse deeg op bakpapier uit te rollen is, hoef jij het alleen nog maar te beleggen met jouw favoriete ingrediënten. Daarna leg je de flammkuchen gemakkelijk op de BBQ en kan jij binnen een paar minuten genieten van een overheerlijke maaltijd! Download nu het gratis receptenboekje en ontdek het effect van vers deeg gecombineerd met verse ingrediënten.

Flammkuchen BBQ tips!

  1. Maak de barbecue klaar: Begin met het aansteken van je barbecue. Je wilt een gelijkmatige hitte creëren, idealiter met een warme zone en een minder warme zone. Als je een pizzasteen gebruikt, plaats deze dan op het grillrooster terwijl de barbecue opwarmt, zodat de steen gelijkmatig kan opwarmen.
  2. Bereid het deeg voor: Rol je flammkuchendeeg dun uit op een met bloem bestoven oppervlak of gebruik het Tante Fanny bakpapier wat om het deeg gerold zit. Het deeg moet dun genoeg zijn om snel te kunnen bakken maar nog steeds stevig genoeg om de toppings te dragen.
  3. Toppings: Smeer een dunne laag crème fraîche over de bodem. Voeg vervolgens dun gesneden uien en spekjes toe. Je kunt ook extra toppings toevoegen zoals dun gesneden prei, champignons of kaas, afhankelijk van je smaak.
  4. Indirecte hittezone: Als je geen pizzasteen gebruikt, overweeg dan om de flammkuchen op een indirecte hittezone te plaatsen om te voorkomen dat de bodem te snel verbrandt. Als je wel een steen gebruikt, kun je deze direct boven de kolen plaatsen voor een snelle en gelijkmatige garing.
  5. Houd de BBQ gesloten: Om een soortgelijke omgeving te creëren net als in de oven en de toppings goed te laten garen, is het belangrijk om het deksel van de barbecue gesloten te houden tijdens het bakken van de flammkuchen. Dit helpt ook om een meer uniforme temperatuur te behouden.
  6. Let op de baktijd: Aangezien flammkuchen snel kookt, meestal binnen 5 tot 10 minuten, is het belangrijk om de barbecue goed in de gaten te houden om te voorkomen dat het verbrandt. De randen moeten goudbruin zijn en de bodem moet knapperig zijn wanneer het klaar is.

Flammkuchen bakken op de houtskoolbarbecue

Plaats de pizzasteen op de barbecue en laat deze opwarmen met de kolen. Zorg dat de kolen goed verspreid zijn om een gelijkmatige hitte te creëren. Schuif de flammkuchen voorzichtig op de hete pizzasteen of direct op het grillrooster, afhankelijk van je setup. Sluit het deksel van de barbecue om een ovenachtige omgeving te creëren en bak de flammkuchen ongeveer 5 tot 10 minuten, tot de randen knapperig en goudbruin zijn en de toppings gaar.

Flammkuchen bakken op de elektrische barbeque

Voor flammkuchen bakken op een elektrische barbecue, zet je de temperatuur op een hoge stand om de pizzasteen goed voor te verwarmen. Elektrische barbecues houden een constante temperatuur aan, wat zorgt voor een stabiele bakomgeving. Plaats de flammkuchen op de voorverwarmde steen en sluit het deksel. Bak de flammkuchen 10 tot 15 minuten, of tot de korst knapperig is en de toppings bubbelen.

Flammkuchen bakken op de gasbarbeque

Stel de gasbarbecue in op een middelhoog tot hoog vuur en plaats de pizzasteen op het rooster om voor te verwarmen. Met een gasbarbecue heb je controle over de temperatuur, wat helpt om een gelijkmatige baktemperatuur te creëren. Nadat de steen goed heet is, plaats je de flammkuchen erop en sluit je het deksel. Bak voor ongeveer 5 tot 10 minuten of tot de flammkuchen aan je gewenste knapperigheid voldoet.

De perfecte BBQ temperatuur om flammkuchen te bakken

De ideale temperatuur om flammkuchen te bakken op een barbecue ligt tussen de 200°C en 250°C. Op deze temperatuur wordt de bodem heerlijk knapperig terwijl de toppings perfect gaar worden. Gebruik een barbecue thermometer om de temperatuur nauwkeurig te meten en aan te passen. Het is belangrijk dat de barbecue goed voorverwarmd is voordat de flammkuchen erop gaat, vooral als je een pizzasteen gebruikt, omdat dit zorgt dat de steen niet breekt en zo behaal je de beste bakresultaten.

Met deze tips en technieken kun je de heerlijke Tante Fanny flammkuchen op elke barbecue makkelijk zelf bereiden, of je nu een houtskool-, gas- of elektrische barbecue gebruikt. Veel bakplezier en geniet van de unieke smaak die koken op een barbecue biedt!

flammkuchen van de bbq

Flammkuchen BBQ recepten

Flammkuchen met aardappel

Ingrediënten:

  • 1 rol Tante Fanny vers flammkuchendeeg
  • 200 g crème fraîche
  • 1 middelgrote aardappel, in dunne plakjes gesneden
  • 1 ui, in dunne ringen gesneden
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 100 g geraspte emmentaler kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur.
  2. Rol het flammkuchendeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en plaats het op een bakplaat.
  3. Besmeer het deeg gelijkmatig met crème fraîche.
  4. Verdeel de aardappelplakjes, uienringen en gerookte spekreepjes over het deeg.
  5. Bestrooi de flammkuchen met geraspte emmentaler kaas, zout en peper naar smaak.
  6. Plaats de bakplaat op de BBQ en sluit de deksel. Bak de flammkuchen gedurende 15-20 minuten, tot het deeg knapperig is en de kaas gesmolten is.
  7. Haal de flammkuchen van de BBQ en garneer met verse peterselie. Snijd in stukken en serveer direct.

Plaattaart met aardappel en ui Tante Fanny

Flammkuchen hapjes

Ingrediënten:

  • 1 rol Tante Fanny flammkuchendeeg
  • 100 g crème fraîche
  • 50 g gerookte zalm
  • 50 g rucola
  • 1 citroen, schil geraspt
  • Peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur.
  2. Rol het flammkuchendeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en snijd het in kleinere stukken voor hapjes.
  3. Besmeer elk stukje deeg met een dunne laag crème fraîche.
  4. Beleg de hapjes met gerookte zalm en rucola.
  5. Rasp wat citroenschil over de hapjes en breng op smaak met peper.
  6. Plaats de hapjes op de BBQ en sluit de deksel. Bak ze gedurende 13-18 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  7. Haal de flammkuchen hapjes van de BBQ en serveer ze warm.

Flammkuchen met parmaham en perzik - Tante Fanny

5 soorten flammkuchen

Ingrediënten:

  • 1 rol Tante Fanny flammkuchendeeg
  • Diverse ingrediënten naar keuze:
  • Klassieke Flammkuchen: crème fraîche, uienringen, spekreepjes en geraspte emmentaler kaas.
  • Vegetarische Flammkuchen: crème fraîche, cherrytomaatjes, rode ui, geraspte mozzarella en verse basilicumblaadjes.
  • Mediterrane Flammkuchen: pesto, gegrilde courgette, rode paprika, feta en olijven.
  • Zalm & Avocado Flammkuchen: crème fraîche, gerookte zalm, avocado, rode ui en dille.
  • Brie & Vijgen Flammkuchen: brie, verse vijgen, walnoten, honing en rucola.

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de BBQ voor op middelhoog vuur.
  2. Rol het flammkuchendeeg uit op een met bloem bestoven werkblad en snijd het in verschillende stukken.
  3. Besmeer elk stukje deeg met de gewenste saus (crème fraîche, pesto, etc.).
  4. Beleg de flammkuchen met de gekozen ingrediënten voor elke variant.
  5. Bak de flammkuchen op de BBQ, sluit de deksel en bak gedurende 15-20 minuten, tot het deeg knapperig is en de toppings goudbruin.
  6. Haal de flammkuchen van de BBQ, snijd ze in porties en serveer met een glimlach!

5 soorten flammkuchen

Zelf flammkuchen bakken op de BBQ

Tante Fanny biedt de magie van flammkuchen bij jou thuis, zodat je zelf kunt ervaren hoe leuk, lekker, origineel en makkelijk het is om de perfecte flammkuchen op de BBQ te bereiden. Voor meer inspiratie en handige tips kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief. Ontdek de veelzijdigheid van flammkuchen en verras je gasten met de heerlijke smaken van Tante Fanny’s flammkuchendeeg bij je volgende flammkuchen BBQ-feestje!