tante fanny x monolith

Flammkuchen op de BBQ: wat is er anders dan pizza?

Van Carlieke - Tante Fanny

Dat wij van Tante Fanny gek zijn op de zelfgemaakte pizza van de BBQ, hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar laatst maakten we toch iets lekkers… een flammkuchen van de BBQ om je vingers bij af te likken! Een flammkuchen op de BBQ, horen we je denken, is dat niet bijna hetzelfde als een pizza bakken op de BBQ? Wij leggen je het verschil graag zelf uit én delen direct een van haar lekkere recepten met je. Wanneer ga jij zo’n lekkere BBQ flammkuchen maken?

Flammkuchendeeg en pizzadeeg worden vaak in één adem genoemd. Maar ze zijn wel degelijk verschillend.

  • Pizzadeeg is luchtig terwijl het flammkuchendeeg flinterdun en krokant is.
  • Pizzadeeg maak je met gist, en het flammkuchendeeg wordt traditioneel gemaakt zonder gist, daardoor moet eigen gemaakt pizzadeeg eerst rijzen en kun je direct aan de slag met het flammkuchendeeg.
    Met het kant- en klaar pizzadeeg en flammkuchendeeg van Tante Fanny kun je sowieso direct aan de slag.

Samen genieten van flammkuchen van de BBQ

Wat is er zo heerlijk aan een flammkuchen van de BBQ? Dat zit ‘m niet alleen in de smaak van de flammkuchen zelf, maar ook in de totale BBQ-beleving! Want zeg nu zelf, met een grote groep vrienden of familie jullie flammkuchen beleggen en bakken op de BBQ, dat is toch het fijnste wat er is? Tijdens een BBQ hoeft niemand naar binnen om het eten te bereiden, en blijf je gezellig bij elkaar en ga je zelfs samen aan de slag. Tel daar een heerlijk zonnetje bij op en je snapt al waarom Tante Fanny zo’n fan is van flammkuchen bakken op de BBQ.

Wat maakt een flammkuchen van de BBQ anders dan een BBQ pizza?

Voor de topping van een flammkuchen gebruik je meestal al andere ingrediënten dan voor pizza’s. Maar, dat is niet het enige: het grootste verschil tussen een pizza en flammkuchen van de BBQ, is het deeg. De bodem van ons flammkuchen is heerlijk luchtig en knisperend. Je hoort hem kraken bij iedere hap! Geen wonder, want Tante Fanny’s verse flammkuchendeeg is gemaakt naar een traditioneel recept uit de Elzas leerde (de geboorteplaats van de flammkuchen!), waardoor deze flinterdun is. Je kunt de flammkuchen zonder bakpapier op een pizzasteen leggen. Zorg er wel voor, dat de pizzasteen een temperatuur heeft van 180⁰ C – 200⁰ C. Het grootste verschil tussen een BBQ pizza en een BBQ flammkuchen is dus de bodem: die van een pizza is stevig en knapperig, en die van de flammkuchen luchtig en knisperend!

Tante Fanny’s overheerlijke flammkuchen recept voor op de BBQ!

Heb jij ook zin gekregen om zo’n heerlijk flammkuchen recept voor op de BBQ te maken? Tussen Tante Fanny’s barbecue recepten vind je allerlei lekkers. Hieronder delen we het recept van de lekkerste traditionele flammkuchen met je: de Elzasser flammkuchen).

  • 1 Tante Fanny’s verse bodem voor flammkuchen
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels spekjes
  • halve ui, in fijne ringen gesneden
  • zwarte peper

Gebruik een verse bodem voor flammkuchen van Tante Fanny en bestrijk deze met twee eetlepels crème fraîche. Bestrooi met de uienringen en spekjes en voeg naar smaak zwarte peper toe. De pizzasteen op de BBQ verwarm je ongeveer 20 min tot een temperatuur van 250-270⁰ C. Het bakken van een flammkuchen op de BBQ gaat heel snel! Houd 1 tot 3 minuten aan en kijk goed of de bodem niet zwart wordt.

Extra fijn: Door de dunne bodem van de flammkuchen raak je minder snel vol, en kun je dus extra veel varianten proberen. Ontdek hier al onze flammkuchen recepten!