Pizza bakken op de BBQ - Tante Fanny vers pizzadeeg

Pizza bakken op de BBQ: zo doe je dat

Van Carlieke - Tante Fanny

Ben jij net zo gek op pizza als Tante Fanny? Zou je in de zomer heel graag buiten pizza willen bereiden, maar ben je niet in het bezit van een pizzaoven? Wij hebben de oplossing! Je kunt een pizza namelijk ook heel goed bakken op de BBQ! Je pizza krijgt hiervan een authentieke smaak. Extra lekker, dus! Hoe je pizza moet bakken op de BBQ, leggen wij je uit in deze blog.

Tante Fanny’s vers rustiek pizza deeg op de BBQ bereiden

Tante Fanny zou Tante Fanny niet zijn, als zij geen vers deeg had bedacht dat geschikt is om buiten te bereiden. Zelfs als je geen pizzaoven of pizzarette hebt, kun je met bijvoorbeeld Tante Fanny’s vers rustiek pizzadeeg bij een lekkere temperatuur buiten pizza bakken! Dit deeg is door zijn ronde vorm namelijk super geschikt om een pizza te bakken op je BBQ. Maar dat is niet alles: Tante Fanny’s vers rustiek pizzadeeg is vrij van palmolie, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen én het is geschikt voor vegetariërs en veganisten. Eenmaal gebakken is de bodem lekker krokant en bovendien licht verteerbaar. Zo kan de hele familie mee genieten!

Een pizza bakken op de BBQ, hoe doe je dat?

Wie geen pizzaoven of pizzarette heeft, kan zijn BBQ gebruiken om de lekkerste pizza op te bakken. Dit doe je door een pizzasteen te gebruiken. Zet de bbq aan en leg de pizzasteen direct daarna op het rooster van je BBQ; zo kan hij geleidelijk opwarmen en zal hij niet barsten. Tante Fanny’s vers rustiek pizzadeeg is opgerold met bakpapier. Handig, want zo plakt het deeg niet aan elkaar! Let er wel op dat je, voor je de pizza op de BBQ legt, het overtollige uitstekende bakpapier verwijdert of helemaal niet gebruikt. Je pizza bakken op de BBQ doe je met de deksel van de BBQ dicht. Zo wordt de bodem lekker knapperig en de topping goed gaar.

De vier beste tips van onze barbecue pro

  1. het maakt niet uit welke barbecue je wilt gebruiken om je pizza te maken – gebruik een pizzasteen voor alle soorten grills. Hierdoor kan de pizzabodem lekker bruin en knapperig worden omdat de steen het vocht uit het deeg trekt.
  2. verwarm de pizzasteen altijd in de koude barbecue zodat deze langzaam opwarmt en niet breekt.
  3. knip om veiligheidsredenen altijd het uitstekende bakpapier af en volg onze temperatuurspecificaties en baktips zodat het bakpapier niet verbrandt.
  4. laat de deksel tijdens het bakken dicht, zodat de temperatuur gelijk blijft.

Pizza op de houtskoolbarbecue

In 10 stappen naar de perfecte pizza:

1. vul de brikettenstarter.
2.  steek de briketten aan met twee aanmaakblokjes, 15 minuten voorbranden.
3. leeg de briketten in de houtskoolmanden.
4. omdat je pizza met indirecte warmte bakt, plaats je de twee mandjes aan de buitenkant.
5. plaats de pizzasteen in het midden.
6. sluit nu het deksel en verwarm de steen 10 tot 15 minuten voor.
7. controleer de temperatuur. Het moet tussen 180°C en 200°C zijn.
8. Beleg je pizza terwijl de bbq en pizzasteen opwarmen en snij het overtollige bakpapier af.
9. Leg de pizza met het bakpapier op de steen en zet de ventilator schuif helemaal open als je ons 400 grams pizzadeeg gebruikt.
10. Je bakt de pizza af in ongeveer 20 minuten.

Voor het grillen gebruiken we briketten, omdat de grilltijd van houtskool te kort zou zijn als je meerdere pizza’s tegelijk wilt bakken.

Pizza op de elektrische bbq

Ook een elektrische barbecue is geschikt voor het grillen van pizza:

1.plaats de pizzasteen op het rooster.
2. zet de temperatuurregelaar op vol vermogen.
3. sluit het deksel en verwarm de barbecue en de steen 15 minuten voor.
4. in de tussentijd beleg je de pizza en knip de randen van het bakpapier af.
5. leg de pizza met het bakpapier op de pizzasteen en sluit de deksel weer.
6. de pizza bakken duurt meestal ongeveer 20 minuten.

Tip: elektrische barbecues slaan de temperatuur slechter op. Als je de deksel opent en de eerste pizza eruit haalt, verlies je warmte. Wil je dus meerdere pizza’s achter elkaar grillen, tel dan gewoon een of twee minuten bij de baktijd op.

Pizza op de gasbarbecue

Heb jij een gasbarbecue? Pak je pizzasteen en let’s get started:

1. draai de fles tweederde open.
2. plaats de pizzasteen op het rooster.
3. zet de branders aan.
4. sluit de deksel en verwarm de barbecue en pizzasteen gedurende ongeveer 15 minuten.
5. beleg je pizza en verwijder de randen van het bakpapier.
6. controleer de temperatuur. Deze moet tussen 180°C en 200°C zijn.
7. leg nu de pizza met het bakpapier op de pizzasteen en sluit de deksel.
8. je bakt de pizza af in ongeveer 20 minuten – een flammkuchen bak je tussen de 8 en 10 minuten.

Een pizza bakken op de BBQ werkt alleen met de juiste temperatuur

Om het bakken van een pizza op de BBQ te laten slagen, is de juiste temperatuur erg belangrijk. Om een pizza te bakken op de BBQ heb je veel hitte nodig: zo’n 200 graden als je bakt op bakpapier en zo’n 240 als je bakt zonder bakpapier . Als jouw BBQ en pizzasteen deze temperatuur hebben bereikt, hoef je de pizza maar kort te bakken. Let erop dat je de deksel sluit zodat ook de topping van je pizza goed kan garen.

Meer weten over pizza en flammkuchen bakken op de barbecue? Bekijk dan alle tips & tricks en nog meer inspiratie om deze zomer jouw wekelijkse pizza party te organiseren – lees verder: bbq recepten. Vergeet niet altijd een paar rolletjes deeg op voorraad te leggen!

Welk pizzadeeg is het meest geschikt voor op de barbecue?

Dat is een kwestie van smaak. Ons klassieke verse pizzadeeg van smaakt net zo lekker als ons verse spelt pizzadeeg of ons rustiek pizzadeeg. Dus kies voor de pizzakit met saus, het verse pizzadeeg, vers spelt pizzadeeg, rond rustiek pizzadeeg of rustiek pizzadeeg met potje saus. Proef het maar! Wil je echt eens iets anders? Ga dan voor een flammkuchen. Hier lees je meer over op onze bbq recepten pagina.

Wil je jouw BBQ compleet maken met meer van Tante Fanny’s favoriete recepten voor in de zomer? Download hier gratis ons receptenboekje Zomer & BBQ! Ons rustiek rond pizzadeeg vind je online bij onder andere Jumbo, Crisp, Makro en Flink.

Maar gebruik ook onze andere pizzadegen voor op de barbecue. Bekijk hier alles over onze pizzadegen.