asperge gerechten

Het aspergeseizoen: 4 leuke recepten om buiten te bakken

Van Carlieke - Tante Fanny

Het aspergeseizoen is ons favoriete seizoen. Dat komt niet alleen omdat we asperges zelf zo lekker vinden, maar ook omdat ze een super basis zijn voor het bakken van leuke recepten. Asperges zijn gezond én je kunt er alle kanten mee op. Wij delen een paar heerlijke recepten met asperges om te maken en van te genieten tijdens het aspergeseizoen! 

Leuke recepten om te bakken tijdens het groene aspergeseizoen

In Nederland worden groene asperges van eind april tot eind juni geoogst. Voor wie lekker buiten wil bakken met Hollandse asperges van het land, is dit hét aspergeseizoen. Als je eens buiten het groene aspergeseizoen een van Tante Fanny’s leuke recepten met asperges wilt bakken, kun je groene asperges in de supermarkt gewoon nog krijgen. Ze komen dan uit kassen of uit het buitenland.

Recept 1: Plaattaart met groene asperges uit de pizzaoven

Ben jij toevallig de trotse eigenaar van een buitenkeuken met pizzaoven? Dan moet je dit recept zeker eens proberen: onze plaattaart met groene asperges. Het is een gezond gerecht met veel karakter, en wij raden aan om hier ons verse pizzadeeg met 100% spelt voor te gebruiken. Heb je geen buitenoven? Dan kun je deze plaattaart natuurlijk ook binnen bereiden.

Recept 2: Krokante asperges van de barbecue

Dit leuke recept voor krokante asperges is perfect voor bij de borrel en leuk om buiten te bakken. Hiervoor kun je een pizzaoven gebruiken of een barbecue met een klep die dicht kan. In het laatste geval duurt het iets langer om het bladerdeeg te laten garen. Het recept maken is simpel: hiervoor heb je alleen Tante Fanny’s verse bladerdeeg, groene asperges uit het seizoen, Parmaham en een eitje nodig.

Leuke recepten om te bakken tijdens het witte aspergeseizoen

Het witte aspergeseizoen loopt gelijk met het seizoen van de groene asperges. Vaak kun je in maart al witte asperges kopen die in serres of kassen zijn geteeld, maar de topmaanden in het witte aspergeseizoen zijn mei en juni. Laten dat nou precies onze favoriete maanden zijn om Tante Fanny’s recepten met asperges buiten te bakken!

Recept 3: Plaattaart met witte asperges uit de pizzaoven

Om onze recepten voor witte aspergetaart te bakken, kun je het allerbeste een pizzaoven (buiten) gebruiken. Maar als je zelf geen pizzaoven of pizzarette hebt (zoals de meeste mensen), kun je ook je gewone oven of de BBQ gebruiken. Het witte aspergeseizoen vraagt om leuke recepten met frisse smaken, zoals Tante Fanny’s recept voor plaattaart met witte asperges, geitenkaas en peterselie.

Recept 4: Asperge pakketjes van de gril

Asperge pakketjes zijn leuke recepten om te maken in de buitenlucht. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de asperges uit het recept eerst te garen op de gril of barbecue. Een lekker borrelhapje tijdens het witte aspergeseizoen zijn deze asperge pakketjes met rauwe ham.

Download gratis ons receptenboekje Zomer & BBQ voor nog meer inspiratie en leuke recepten om te maken tijdens het aspergeseizoen!