Groenten van het seizoen

Hollandse groenten zijn op zijn lekkerst, wanneer ze direct na het oogsten worden gebruikt. Ik wil u met een klein overzicht helpen, om duurzame seizoensgroente te kiezen voor het bereiden van uw gerechten.

Klik hier voor de groentekalender

71676a12ed

e909ac5186

Witte kool

Van Mei tot Oktober floreerd de witte kool in de schappen van de groentenboer. Witte kool heeft een milde smaak, maar een sterke geur bij het koken. Hij zit vol met Vitamine C.

Hij leent zich om een heerlijk creatieve witte kool strudel van te maken. Doe olie in de pan, bak spekjes bruin, fruit een uitje, bak champignons en voeg de witte kool toe. Laat het slinken. Vul hiermee een strudel van het Tante Fanny filodeeg. Een smaak die niet te vergeten is.

Rode kool

Het oogstseizoen is van half Juni tot en met Oktober. Vroege rassen kunnen korter worden bewaard in de koelkast dan latere rassen. Als je een rode kool koopt moeten de bladeren mooi dicht zitten. Kool kan worden gegeten als rauwe groente in een salade, maar wordt meestal gekookt gegeten als groente. Het is zeer geschikt als groente bij pluimvee, zoals eenden, ganzen-of wild. Maak ook eens een kool-peren strudel met vers filodeeg!

58ac1edfa4

6ebd9b667b

Pompoen

Van Juni tot September is het seizoen van de pompoen. Je kan zien dat ze rijp zijn als de steel eenvoudig van de bast loslaat. Hoe feller de kleur van de pompoen, hoe meer vitamine ze bevat.

Schraap de bast leeg, vermeng het met ui en geruld gehakt. Bak dit alles aan en rol een mooie strudel van Tante Fanny filodeeg.

Aardappel

Aardappels worden gerooid van Juni tot en met November. Met aardappels kan ontzettend veel gemaakt worden. U kunt denken aan een basis voor een stevige soep, als gekookte, gebakken of gefrituurde groenten.

Kook de aardappels licht. Niet te zacht. Maakt er kleine blokjes van. Verrijk de blokjes met verse krijden als tijm, voeg een gehakt uitje en knoflook toe. Vouw het geheel in het heerlijke Tante Fanny Filodeeg.

53dc9ec265

d9351781c8

Wortelen

Omdat de wortelen verschillende soorten kent, zijn ook deze bijna het hele jaar te verkrijgen. Sowieso van Mei tot en met December.
Voor gebruik moet je de wortelen eerst even licht aanzetten met wat boter of olie in de pan. Zo komt de vitamine A, waar ze rijk aan zijn, het best tot zijn recht.

Roerbak de fijngehakte wortel met courgette en selderij door elkaar. Rul gehakt en vermeng alles met elkaar. Rol ze in filodeeg vellen, zodat het toffees worden van ongeveer 7 cm lang. Frituur ze licht bruin.

Paprika

Groene paprika is er van April tot midden Oktober. De gele en witte van Juli tot Oktober. Dit is een uitgesproken groente met een smaak die niet iedereen weet te waarderen. Hij valt onder de frisse groenten.

Maak van de paprika een pesto door het fijn te hakken. Maak met olijfolie een mooi glad papje. Voeg fijngehakte ui en knoflook toe. Maak er kleine bladerdeeg pakketjes van.

14a19087b6

719261298b

Broccoli

Broccoli wordt geoogst van Mei tot en met November. Het is een groente die verwant is aan bloemkool. Van broccoli eten we de nog gesloten bloemknoppen. Een verse broccoli herken je aan een frisse en fel groene kleur. Hij is overigens heel rijk aan mineralen.

Heerlijk te gebruiken in een bladerdeeg hapje.

Tomaten

Officieel is de tijd van de tomaten van midden Juni tot en met Oktober. Tegenwoordig komen de tomaten overal over de wereld vandaan en zijn ze het hele jaar te verkrijgen.

Smeer de pizzabodem van Tante Fanny in met Monchou, niet te dik. Snijdt tomaten in fijne dunne plakjes en verdeel ze over de Tante Fanny pizzabodem. Verdeel over de tomaten mozzorella plakjes en maak het af met verse basilicum.

71a8c083eb

91bd428a63

Courgette

U kunt ze eten van Juni tot Oktober. De gladde huid van deze groente kan na het wassen gemakkelijk mee gegeten worden.

Deze lekkere frisse groente eten wij op een Verse pizza van Tante Fanny. Verdeel de courgette, met een uitje, champignons over de bodem, vlees of vis naar keuze, maar gegarandeerd een succes!

Koolraap

Koolraap is klaar voor de oogst in juni. Verse knollen herkent men aan de vaste bladeren. U gebruikt het rauw als salade, gestoomd als bijgerecht of gevuld. Zelfs in een pittige kip en groente taart met vers bladerdeeg smaakt het heerlijk.

d95e2331be