
3 recepten voor de lekkerste kersttoetjes
Van Tante Fanny
Kerst staat weer voor de deur! Dat betekent lekker uitgebreid dineren met de familie. Een kerstdiner is natuurlijk niet compleet zonder een kerst toetje. Kies jij voor een dessert met chocola of ga je voor iets lichts met fruit? In dit artikel delen wij 3 lekkere kerstdesserts van Tante Fanny.
Appelstrudel als kerstdessert
Een appelstrudel is een goed gevulde rol van vers filo strudeldeeg met appel, kaneel, rozijnen en walnoten. Deze winterse lekkernij is perfect om te serveren als kerstdessert.
Wat heb je nodig?
- 1 pak vers filo strudeldeeg
- 900 gram appels
- 1 tot 2 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels rozijnen
- 2 eetlepels rum
- 70 gram boter
- 50 gram paneermeel
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 50 gram walnoten
- Een snufje kaneel
Bereiding
- Maak het appelmengsel: schil de appels en snijd ze in kleine blokjes. Voeg alle ingrediënten toe en schep alles goed door elkaar.
- Rol het filodeeg uit en schep het appelmengsel op het deeg. Verdeel het mengsel in de vorm van een worst en vouw de randen over de vulling heen.
- Bak de appelstrudel voor 30 minuten op 180 graden. Maak dit kerstdessert compleet met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Bekijk hier ons uitgebreide recept voor traditionele appelstrudels.
Onze top 3 kerst nagerechten
Bladerdeeg kerstboompjes
Denk je aan kerst, dan denk je aan: de kerstboom! Maak daarom feestelijke bladerdeeg kerstboompjes als dessert. Dit kerstdessert kan je serveren op heel veel manieren, denk hierbij aan bijvoorbeeld aardbeien of frambozen als ingrediënt. In dit recept maken we gebruik van chocola en noten.
Wat heb je nodig?
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 200 gram cranberrycompote
- 1 ei
- Chocola
- Noten en cranberry’s
Bereiding
- Om de kerstboompjes direct in de oven te plaatsen wanneer deze af zijn; verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- We beginnen met het eerste deeg. Je rolt het bakpapier uit en smeert het in met de cranberrycompote.
- Je rolt het tweede deeg uit en legt dit over het andere deeg heen.
- Vervolgens kun je met een scherp mes vier kerstbomen uitsnijden.
- Zorg ervoor dat je de bomen vanaf de zijkant, iedere 2 centimeter uitsnijdt. Niet helemaal tot het midden. De takken van de boom kun je twisten en smeer je in met ei. De deegresten bestrijk je met ei, zodat je ze kan meebakken.
- Leg de kerstboompjes in het midden van de oven en bak ze 25 tot 30 minuten.
- Plaats de decoratie op de kerstboompjes!
Bekijk hier ons uitgebreide recept voor bladerdeeg kerstboompjes.
Stel je eigen kerstmenu (inclusief nagerecht) samen met hulp van Tante Fanny! Klik hier.
Chocoladereep in bladerdeeg als nagerecht tijdens kerst
Chocola doet het altijd goed! Ben je nog op zoek naar een toetje voor de kerst dat makkelijk te maken is? Dan is dit kerstdessert een goede keuze. Het leuke aan dit dessert is dat je zelf kan kiezen welke chocola je gebruikt. In dit recept gebruiken we pure chocolade.
Wat heb je nodig?
- 1 rol vers bladerdeeg vers bladerdeeg
- Pure chocolade (225 gram)
- 50 gram hazelnoten (grof gehakt)
- 1 ei
Bereiding
- Start met het voorverwarmen van de oven op 220 graden.
- Haal het deeg 10 minuten van tevoren uit de koelkast.
- Rol het deeg met het bakpapier uit. Leg het in de lengte naar je toe. Hierna leg je de chocoladereep in het midden van het deeg, ook deze leg je in de lengte.
- Snijd met een mes een patroon (reepjes van ongeveer 1 centimeter breed)
- Kruis de reepjes over elkaar en begin onderaan. Zorg ervoor dat je de onderste flapjes aan de onder of bovenkant van de vlecht vouwt. Verdeel het ei over de vlecht en strooi de hazelnoten eroverheen.
- Plaats de reep in de oven voor 20-25 minuten.
Bekijk hier ons uitgebreide recept voor de chocoladereep in bladerdeeg.
Geniet van kerst met de lekkerste desserts
Kerst is de tijd van uitgebreid kokkerellen en genieten van de heerlijkste gerechten. Een goed toetje maakt het kerstdiner helemaal af. Haal je inspiratie uit deze drie tips of scroll langs alle kerstrecepten van Tante Fanny en stel jouw eigen kerstdiner samen. Wij wensen je alvast hele fijne dagen toe. Geniet van al het lekkers dat kerst te bieden heeft!