Gedroogde vruchten

Van zuidvruchten is door het drogen vaak een groot deel van de vitaminen verdwenen, maar de mineralen en koolhydraten zijn nog volop aanwezig. Zuidvruchten worden meestal voor gebruik geweekt.

Typische gedroogde zuidvruchten zijn: rozijnen en krenten, de abrikoos, pruimen, dadels en vijgen.

Een combinatie van de bovenstaande vruchten wordt ook wel tuttifrutti genoemd.

Gember

Gember is een in de keuken gebruikte specerij met een scherpe, maar voor de liefhebbers aangename smaak. Gember wordt gewonnen uit de wortelstok van de gemberplant, Zingiber officinale, uit de Gemberfamilie.

Gember wordt in Nederland vooral gebruikt in koek en gebak, bijvoorbeeld in ontbijtkoek. In de Indonesische keuken wordt gember veel gebruikt in allerlei hartige gerechten, onder andere in een bij veel mensen geliefd gerecht zoals Babi Ketjap. Djahé is de Indonesische benaming voor gemalen gemberwortel. Veel mensen in Nederland houden niet zo van gember, als zij er niet van jongs af aan mee kennis hebben gemaakt. De liefhebbers zijn er meestal dol op. In kleine hoeveelheden kan gember echter de smaak van een gerecht sterk verbeteren, bijvoorbeeld in een fruitsalade. Ook pannenkoeken met gember worden wel gegeten. Gember wordt veel in de Joodse keuken toegepast, bijvoorbeeld in gemberbolus (gebak). Gember vormt een onderdeel van het kerriemengsel.

Gesneden fruit

Snijd de kiwi, banaan, abrikoos en perzik fruit in mooie partjes. Een ideale en snelle vulling voor de mooie bekleding van uw taart.

Gist

Bij het bakken wordt gebruikgemaakt van de omzetting naar koolzuurgas, om het deeg te laten rijzen. Het koolzuurgas nestelt zich tegen het gluten en duwt het zo naar boven. Bovendien verandert gist de smaak van het brood. Door het op verschillende manieren te laten rijzen kunnen verschillende deegsoorten worden gemaakt met andere eigenschappen. De kleine hoeveelheid ethanol die, in dit geval als nevenproduct, geproduceerd wordt, verdampt al gauw als het deeg gebakken wordt.

Glazuren van snoepjes

Glazuur (ook wel suikerglazuur) is een substantie die vooral als versiering voor gebak wordt gebruikt. Het wordt gemaakt van poedersuiker, water, en vaak andere ingrediënten als eiwit, en roomboter. Het wordt vaak gebruikt op tompoucen, taarten, moorkoppen, en donuts.

Witglazuur: een half eiwit met 100 g poedersuiker mengen.
Citroen glazuur: 100 g poedersuiker gemengd met citroensap roeren. Chocolade glazuur: anderhalve reep chocolade smelten en 60 g boter.