Kaneel

Kaneel wordt gebruikt als smaakmaker in zoete gerechten, zoals appelmoes of stoofperen, en in vele soorten gebak. Warme rijst met boter, suiker en kaneel is in sommige gezinnen een door kinderen zeer gewaardeerd dessert. Traditioneel wordt kaneel ook in snoep gebruikt, bijvoorbeeld in kaneelstokken, die op de kermis nog wel verkocht worden. Kaneel wordt sinds het eind van de twintigste eeuw ook gebruikt als smaakmaker in thee of koffie.

In India wordt kaneel (eigenlijk alleen de cassia) in allerhande vlees- en groentegerechten gebruikt. Kaneel is dan een onderdeel van het kerriemengsel.

Kardemom

Kardemom (Elettaria cardamomum) is familie van gember. Het is ook bekend onder de naam groene kardemom.

In de keuken worden de zaden en vaak omwille van de prijs ook de zaaddozen gebruikt. Kardemom heeft een zoete, scherpe geur en smaakt naar bergamot, citroen en kamfer.

Kardemom wordt onder andere in koek (speculaas), gebak, toetjes (bv. havermoutpap) en curry toegepast. Het eten van kardemom zou een gunstige uitwerking hebben op maagklachten. Daarnaast zou het de eetlust bevorderen en heeft het een zuiverende werking op de adem.

Kerrie

Kerrie is een in de keuken gebruikt mengsel van specerijen, en ook wel de naam voor de daarmee bereide gerechten. Het woord kerrie is een verbastering van het Tamil-woord kari, wat saus betekent.

In Nederland is kerrie doorgedrongen in allerlei kant-en-klare kerriesauzen en -poeders. De smaak van de vernederlandste kerrie is niet te vergelijken met de toepassing in originele Indiase kerriegerechten.

De samenstelling van kerriepoeder varieert sterk. In elk geval zitten in kerriepoeder de volgende specerijen:

  • gember, ook wel djahé genoemd
  • kardemom
  • koriander, ofwel ketoembar
  • kruidnagel, ofwel tjenkeh
  • kummel, ofwel karwij
  • kurkuma of koenjit, dat de sterke gele kleur van kerrie veroorzaakt
  • komijn, het Indonesische djinten
  • zwarte peper

Koekjes

Een koekje of biscuit (van het Frans bis en cuit, “tweemaal gebakken”; vgl. beschuit) is een kleine, gebakken lekkernij die bij de koffie, thee of een drankje wordt gegeten. De echte roomboterkoekjes werden door de banketbakker gebakken. Tegenwoordig zijn koekjes ook te koop in supermarkten.

Koekje wordt ook wel eens gebruikt voor iets wat in een koekenpan wordt gebakken, zoals rijstekoekjes of viskoekjes.

Koekjes bestaan meestal uit slechts een paar ingrediënten. Koek moet je goed gekoeld bewaren. Koek blijft het best goed in een goed af te sluiten koekblik.

Koriander

Het is een specerij die in veel verschillende keukens wordt gebruikt. De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied.

Koriander wordt vaak gebruikt in de keukens van het Midden-Oosten, Middellands Zeegebied, India, Indonesië en andere Zuidoost-Aziatische landen, China, Latijns-Amerika en Afrika.

De zaden worden zowel heel gebruikt als in poedervorm, in poedervorm wordt het ook wel ketoembar genoemd. Indien er geen korianderzaad voorhanden is kan het vervangen worden door karwijzaad.

Er is een groot verschil in de smaak van de bladeren en de zaden. De bladeren hebben voor sommige mensen een lichte zeepsmaak, voor anderen lijkt de smaak op die van peterselie, maar met meer citroeninvloeden. Koriander kan echter ook als afstotend ervaren worden, en het eten zelfs in zeer kleine hoeveelheden volslagen verpesten. Hoe dat komt is vooralsnog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat er een genetische component is die hierbij een rol speelt.