Honing

Honing (verouderd: Honig) is een natuurlijke zoetstof die door honingbijen wordt gemaakt, met de door hen verzamelde nectar als hoofdingrediënt. Nectar is afkomstig van bloemen en bevat diverse suikers, mineralen en sporenelementen.
De bijen veranderen de nectar in honing door er enzymen (diastase, invertase, katalase) aan toe te voegen en door het overtollige vocht van de nectar te laten verdampen. Naast een nectarafscheiding door de planten zelf wordt door bijen ook nog de suikerrijke bladluizenexkretie honingdauw, die op sommige planten in bepaalde omstandigheden (aanhoudend droog, warm weder) in grote hoeveelheden voorkomt, verzameld. Een typisch voorbeeld hiervan is de dennehoning.

Honing kan worden gebruikt in bijna alle traditionele gerechten als suikervervanger. Ook in kruidige gerechten en sauzen maakt een beetje honing voor ronde, volle smaak. Het is een zuiver natuurlijk product en vloeibaar in de verse toestand. Na langdurige opslag, kristalliseert het. Door voorzichtig opwarmen wordt ze weer glad.