Piment

Piment (Pimenta dioica) is een plant en specerij uit Midden-Amerika en West-Indië. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper, pimentbes, allspice of nagelpeper. De zaden worden gebruikt in gedroogde vorm, eventueel gemalen. De zaden ruiken naar kruidnagel met een vleugje kaneel en nootmuskaat, de smaak is echter scherp peperig.

Piment bevat de stof methyleugenol. Bij dierproeven en ander onderzoek blijkt deze stof gentoxisch te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Of piment daarmee kankerverwekkend is voor mensen moet blijken uit nader onderzoek.

Piment was waarschijnlijk reeds bekend bij de Azteken en de Maya s, het werd er waarschijnlijk ceremonieel gebruikt, alsook om chocolade mee te kruiden.

Pompoen

De pompoenbloem heeft van nature een zachte smaak en kan voor allerlei doeleinden in de keuken worden gebruikt. In de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden.

De Spaghettipompoenen behoren ook tot de soort Cucurbita pepo en heeft grote, langwerpige, bleekgele vruchten. Alleen de jonge vruchten hebben een redelijke smaak. Het gekookte vruchtvlees lijkt op spaghetti.

Ook kan van jonge pompoenvruchten, als ze 5 -10 kg zwaar zijn, jam gemaakt worden en kunnen ze net als de komkommer, augurk en courgette als smaakdrager worden gebruikt. Het meest geschikte ras hiervoor is Goliath. Het ras Gele Reuzenmeloen is vanwege de meer vezelige vruchten hier minder geschikt voor.

De kleinere, Japanse rassen met een gewicht van 2 tot 4 kilo hebben een betere smaak. Er is een Japans ras met oranje kleur, zeer stevig vruchtvlees en een zoete smaak, de Hokkaido. Ook is er een groenkleurig ras, wel “kastanjepompoen” genoemd, dat een iets pittige, kastanje-achtige smaak heeft en stevig okerkleurig vruchtvlees.

De Spaghettipompoenen behoren ook tot de soort Cucurbita pepo en heeft grote, langwerpige, bleekgele vruchten. Alleen de jonge vruchten hebben een redelijke smaak. Het gekookte vruchtvlees lijkt op spaghetti.

De courgette is een niet klimmende pompoen met komkommerachtige vruchten. Voor de vruchtzetting is bestuiving door bijen noodzakelijk. In Griekenland en Italië worden zeer jonge vruchten waar de gele kroonblaadjes nog aanzitten als een delicatesse gegeten. Meestal worden de vruchten, die een flauwe smaak hebben, geoogst als ze ongeveer 20 cm lang zijn. Bij latere oogst worden ze sponzig.

Prei

Prei (Allium porrum) is een plant uit de lookfamilie (Alliaceae). De soort is verwant aan ui, bieslook en knoflook en wordt als groente gegeten. Bij deze soort komen ook als groente voor: de tot 500 g wegende bol van Olifants of grootkoppige knoflook (Allium ampeloprasum var. ampeloprasum) en kurrat, waarvan de bladeren gegeten worden. Kurrat wordt in Egypte en het Midden-Oosten geteeld.

Pure chocolade

Pure chocolade heeft een hoger gehalte aan cacaoboter dan chocolade. Daarnaast is het minder stroperig en daarom kan het makkelijker verwerkt worden worden in gerechten. Melkchocolade is beter te verwerken en heeft minder massa dan pure chocolade. Zij zijn het beste behandeld op 30-31 ° C.
Witte chocolade bevat veel cacaoboter, suiker en volle melkpoeder. Dit moet worden gesmolten bij 30 ° C.  Pure chocolade is degene met het hoogste gehalte aan cacao. Hij is niet zoet en gaat smelten bij een temperatuur van 31-32 ° C.