Saffraan

Saffraan is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus (Crocus sativus), een knolgewas dat behoort tot de familie van de lissen (iridaceae). De oranjerode stampers van deze violetbloeiende plant leveren de zeer kostbare saffraan, die zowel kleur- als smaakstof is. Saffraan zou mogelijk een geneeskrachtige (pijnstillende) werking hebben.

Spek

Spek is over het algemeen varkensvlees, dat veel vet bevat.

Spek zit bij het varken op de rug en op de buik. Rugspek bestaat voornamelijk uit vet. Buikspek bevat meer vlees, het zogenaamde doorregen spek.

Steranijs

Steranijs (Illicium verum) is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij.

De vruchten worden gebruikt in hun geheel, of gemalen als specerij. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. Steranijs heeft een sterke anijsgeur dankzij de grote hoeveelheid anethol (een etherische olie) die het bevat. De smaak van de vrucht is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant.

Steranijs is een onderdeel van het Chinees 5 kruidenpoeder. Het wordt ook gebruikt als ingrediënt in kraamanijs.

Steranijs wordt gebruikt voor de productie van het anti-griepmiddel Tamiflu.

Streuselkuchen

Streusel algemeen:
Deeg; 4 eieren, 250 gr. bloem, 200 gr. suiker, 0,5 pakje bakpoeder.
Kruimels; 250 gr. boter,400 gr. bloem, 200 gr.suiker.

Eerst maak je het roerdeeg met de mixer. Dan doe je alles voor de kruimels in een kom, de boter in stukjes en dan wrijf je met je vingers alles door elkaar tot je grove kruimels hebt.
Bij 220 graden ca. 25 min. bakken. Het is ook lekker wat vloeibare slagroom over de nog warme koek te verdelen.

Verschillende soorten Streussel voor uw taarten en gebak soorten hebben we hieronder uiteengezet:

Met noten: Deel de hoeveelheid bloem voor de helft en vul het aan met dezelfde hoeveeleid gemalen noten.

Kaneel: Voeg 2 theelepels kaneel poeder toe. Deze pittige variant past zeer goed met een appeltaart.

Met kokos: vervang een kwart van de bloem voor de kokos. Dit past heerlijk bij een bessentaart – een bosbes kruimeltaart en alle van de exotische soorten.