Tante Fanny flammkuchen recept zelf maken

Zelf Flammkuchen maken

Tante Fanny tipt

Van Tante Fanny

Hou jij er ook zo van om die lekkere flammkuchen te maken? Een keer wat anders dan de pizza of quiche die je nu wel een keer hebt gezien? Met flammkuchen zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel waar iedereen naar eigen smaak een twist aan kan geven. De flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas en is de laatste jaren in ons land steeds meer in opkomst. Niet zo gek, je kunt er immers eindeloos mee variëren en het valt allemaal net wat minder zwaar dan een pizza of rijkgevulde quiche. Een simpel flammkuchen recept is altijd lekker, ter inspiratie helpen we je hier een eindje op weg.

De bodem

Ga je zelf flammkuchen maken, dan begint het allemaal met de bodem. Die moet niet te dik zijn, maar ook zeker niet te dun. De bodem van flammkuchen maak je net als brooddeeg. Je mengt gist, bloem en zout in een kom met een scheutje lauwwarm water zoals je dat ook zou doen wanneer je brood maakt. Ook hierbij is het belangrijk dat je voldoende tijd neemt, want het deeg moet wel even kunnen rijzen. Neem daar gerust een uur voor. Gelukkig hoef je je ondertussen niet te vervelen, want voor het beleg van de flammkuchen kun je vast aan de slag.

Het beleg

Bij een traditioneel flammkuchen recept gebruik je als beleg: crème fraîche, uien en gebakken spek. Daar kun je vast mee aan de slag dus. Neem een pakje ontbijtspek en snij dit in zo dun mogelijk reepjes. Best even lastig misschien, maar je hebt de tijd. Ben je klaar met het ontbijtspek, neem dan een paar uien die je in dunne ringen snijdt. In blokjes mag natuurlijk ook, net wat je zelf lekker vindt. Ook meng je een bakje crème fraîche met twee keer zoveel kwark. Je kunt ook kiezen voor alleen crème fraîche of alleen kwark, maar het mengsel maakt het net wat spannender. Voeg peper en zout aan dit mengsel toe en als je zin hebt, is nootmuskaat ook een lekkere smaakmaker.

Is flammkuchen gezond?

We krijgen regelmatig de vraag of flammkuchen gezond is. Het antwoord is ja! Nu ligt het er natuurlijk wel aan welke ingrediënten je gebruikt, maar flammkuchen recepten zijn sowieso een gezond alternatief voor de calorierijke pizza of een quiche. Het bovenstaande traditionele recept kun je gemakkelijk vervangen door andere ingrediënten. Wat dacht je van een gezonde flammkuchen met rode biet en geitenkaas of een flammkuchen met pompoen?

Zelf flammkuchen maken

Nu is het tijd om je flammkuchen zelf te maken. Rol het flammkuchen deeg uit met een deegroller tot het maximaal één centimeter dik is. Verdeel het mengsel van kwark en crème fraîche hier gelijkmatig over en beleg dat met de dunne reepjes spek en de gesneden uien. Je kunt de flammkuchen dan in een kwartiertje bakken in een oven die is voorverwarmd op 250 graden.

Je ziet het: flammkuchen maken is simpel en snel gedaan! Natuurlijk kun je naast ui en spek nog veel meer lekkers toevoegen, bijvoorbeeld reepjes paprika, stukjes champignon of plakjes ham. Maak er wat lekkers van en eet smakelijk alvast! Nog meer inspiratie nodig? We helpen je graag, neem gerust eens contact op.

Bekijk alle flammkuchen recepten of download ons flammkuchen receptenboekje!