Fruit van het seizoen

Hollands fruit smaakt het lekkerst, wanneer het vers geoogst wordt gebruikt. Ik wil je graag helpen met een kleine handleiding om het juiste fruit per seizoen te kiezen om te verwerken in je zoete en pikante gerechten.

Appels kunnen, dankzij de prima houdbaarheid, ieder seizoen. Verwen jezelf en anderen zo af en toe met een krokante appelflap.

Klik hier voor de fruitkalender

33661de113

f832647431

Pruimen

Pruimen worden geoogst vanaf half juli. Naast appels en peren zijn dit de laatste vruchten die voortvloeien uit de zomer en maken deel uit van de steenvruchten.

Afhankelijk van de locatie en het klimaat zijn de vruchten van verschillende grootte, kleur en smaak. Het vruchtvlees is groenachtig geel, sappig, zuur-zoet van smaak en aromatisch. Naast provitamine A en B-vitamines bevatten pruimen ook calcium, dat is goed voor je botten.

Met pruimenjam kun je heerlijke jam-baconrolls maken.

Peren

Peren worden geoogst van augustus tot oktober. Het oogsten kan het best gebeuren net voor de vervaldag. Men koelt het fruit, zodat het kan rijpen, heel langzaam zonder te beschadigen.

Heb jij wel een een perentaart gemaakt of een flammkuchen met peren?

5b9fa982b3

0851ed8a11

Bramen

Bramen worden vers geoogst van augustus tot oktober. Hun kleur is donkerrood tot paars en ze hebben een zoet-zure sappige smaak. Bramen zijn familie van de bessen. Wilde bramen smaken aromatischer dan de gekweekte.

Maak eens een strudel met zomerfruit  met bramen.

Appel

Er zijn veel soorten appels. Hierdoor zijn ze het hele jaar te verkrijgen. Officieel van augustus tot en met oktober.

Verwen jezelf en je geliefden met een appeltaart met noten of een appeltaart met frangipane.

c5cbd6f101

27e4d38a00

Cranberry

Cranberry worden geoogst in augustus en oktober. Deze rode bessen bevatten een zeer hoog niveau aan kalium en ijzer. Door hun zurige smaak geven ze veel gerechten een speciaal tintje.

Je maakt een wellingtonfilet helemaal af met deze bessen.

Zwarte bessen

Zwarte bessen zijn rijp van midden-juli tot en met augustus en en kun je dan misschien wel plukken in de bossen. De beroemde bosbes, de zogenaamde blauwe of zwarte bes is een vrucht van de heidestruik.

Je kunt zomerfruit heel mooi gebruiken als decoratie van een taart, bijvoorbeeld voor een cheesecake.

28bc4e85dd

13cb348ee3

Frambozen

Frambozen worden geoogst in de maand juli. Specifieke rassen kunnen worden geoogst tot ver in de herfst.

Deze vrucht is zeer aromatisch. De echte vrucht is samengesteld uit veel kleine vruchten en wordt daarom niet gezien als een botanische bes, maar een verzameling van steenvruchten.

Probeer dit verassende recept eens, hier staan je gasten echt versteld van!

Albessen

Aalbessen worden versgeplukt tussen eind juni en eind juli. Aalbessen, zwarten in het bijzonder, zijn echte vitamine C-bommen. Ze worden ruw gebruikt door jam, gelei, compote, sap, en ook voor diverse desserts.

Aalbessen worden gebruikt op vers vanillegebak, een genot als middaglekkernij. Of wat dacht je van aalbesflappen?

aa9756c40d

cc7cdb1877

Kersen

Kersen worden geoogst vanaf eind april tot half juli. Er zijn vele soorten kersen. Van erg zoet tot heel zuur, van licht rood tot bijna zwart.

Maak van deze heerlijk vrucht een kersenclafoutis

Aardbeien

Aardbeien worden geoogst van eind mei tot medio juli. Een heerlijke zoete zomerkoning!

Let op de versheid van de aardbeien in de winkel. Ze zijn erg gevoelig voor druk, zodat ze snel zullen beschadigen.

Was de aardbeien pas als je ze gaat gebruiken. Ze absorberen water en dat komt de zoete smaak niet ten goede. Aardbeien zijn ideaal voor een verse fruitsnack of een lekker gebakje.

8dc938019a

e7aea7ee9d

Abrikoos

Abrikozen zijn rijp van half juli tot en met begin augustus. Deze vrucht is ideaal voor jam, stoofschotels, desserts en gebak, omdat het hun natuurlijke zoetheid bij verhitting verliest.

De beroemde Apricot (abrikoos) kruimeltaart wordt gemaakt van vers deeg, een mooi contrast van zoet met de zure abrikoos basis. Ook een abrikozengalette is erg leuk om te maken.