Aardappel

De aardappel is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. Het zetmeel wordt bewaard in de vorm van knollen, die eveneens aardappelen of aardappels worden genoemd. De knollen worden gevormd aan ondergrondse stengels, stolonen genoemd.

In veel Europese en westerse landen is de aardappel een basisvoedingsmiddel. Net als rijst, pasta en brood is de aardappel een belangrijke bron van koolhydraten.

Abrikoos

Abrikozen zijn rijp van half juli tot en met begin augustus. Deze vrucht is ideaal voor jam, stoofschotels, desserts en gebak, omdat het hun natuurlijke zoetheid bij verhitting niet verliest.

De beroemde Apricot (abrikoos) kruimeltaart wordt gemaakt van vers deeg, een mooi contrast van zoet met de zure abrikozenbasis.

Amandelen

Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere.

Zoete amandelen kunnen zo gegeten worden of worden als decoratie gebruikt. Ze worden gebruikt om amandelspijs, nougat of marsepein te maken. Er kan amandelolie of amandelmelk van worden gemaakt. Die is licht verteerbaar en kan als vervanging van koemelk dienen.

Bittere amandelen worden met name gebruikt voor het produceren van bittere amandelolie.

Ananas

De ananas is een tropische plant, oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië, Bolivia en Paraguay. De plant behoort tot het geslacht Ananas uit de bromeliafamilie.

Tekenen dat een ananas rijp is:

  • Middelste bladeren bovenop makkelijk los te trekken
  • Sterke ananasgeur
  • Stevig, veerkrachtig vruchtvlees

Ananas is heerlijk te verweken op een tropische pizza, gemaakt van Tante Fanny pizzadeeg, of in bladerdeeg desserts….

Anijs

De anijsplant (Pimpinella anisum) is een bloemdragende plant die behoort tot de schermbloemenfamilie. Anijs wordt gebruikt voor het aromatiseren van gerechten. De kruidige-zoete geur doet denken aan drop. De zaden zijn zeer geschikt voor baksels, zoals anijstaart bijvoorbeeld. Daarnaast kan het een medicinale werking hebben. Het heeft een kalmerend effect op de maag en darmen.

Anti-brokkeldeeg

Smeer de randen van de verse appeltaart na het bakken in met gesmolten boter. Laat hem een paar minuten, afgedekt met een theedoek staan om te rusten. Dit maakt het deeg soepel en de rand stevig.

Appel

Cox s Orange Pippin is een kleine, bleekgroene appel , die bij het rijper worden geelgroen met oranje-rode blos en strepen kleurt. Van dit ras zijn vele kleurmutanten bekend. De vruchten hebben een sterk eigen aroma, het zogenaamde Cox s-aroma. Het vruchtvlees is tamelijk vast. Cox s Orange Pippin kan voor het maken van appelsap gebruikt worden.

De Elstar is een appel met een rode blos op een geelgroene ondergrond. Er zijn echter zeer veel kleurmutanten van helderrood tot donkerrood. In tegenstelling tot Jonagold smaken appels zonder blos ook goed. De smaak heeft een karakteristiek aroma. Het vruchtvlees is roomwit en sappig. Elstar kan wel in het appelgebak, maar houdt veel vocht vast. Dit kan gecompenseerd worden door middel van gedroogde vruchten. Ook is deze appel geschikt voor appelmoes of sap.

Jonagold is een appelras. Jonagold is in 2006 in Nederland de op een na meest geteelde appel: 1782 ha (19 %) op een totaal van 9562 ha. Elstar is de meest geteelde appel. Bij een vergelijkend onderzoek in 2005 naar verschillende appelrassen door de universiteit van Bonn kwam Jonagold als gezondste uit de bus.

De Idared (in Polen: Najdared) is een grote, geelgroene appel met een rode blos. De appel is tamelijk zuur en heeft weinig aroma. Het suikergehalte is laag. De appel is vooral geschikt voor appeltaart en appelmoes.